Så väljer du rätt gardiner till vardagsrummet

Heminredning är alltid modernt även om trenderna ständigt ändras. Oavsett om du vet vilken stil du vill ha eller behöver hjälp från start kan det vara bra att ta del av några enkla tips. Genom att tänka efter före garanterar du att slutresultatet blir bra och då får du vardagsrummet som du drömt om.

Innan du köper gardiner till ditt vardagsrum är det bra att fundera över vissa grundläggande egenskaper och även hitta en modell som passar din personliga stil. Gardiner ger olika intryck och funktion till ditt hem och därför är det viktigt att välja rätt från början. För att du ska kunna välja gardiner i vardagsrum kan du ta del av några tips. När du vet vad gardinens viktigaste egenskaper ska vara är det enklare att leta efter det du söker och hitta gardiner för just ditt vardagsrum.

Pillows,With,Geometric,Pattern,Lying,On,A,White,Sofa,InDet här är de viktigaste tipsen att följa inför ditt val:

  • Funktion
  • Storlek
  • Färg
  • Stil

Utgå från funktion och storlek

En gardin kan ofta ha fler funktioner i hemmet och det är bra om du kan prioritera vilken funktion som är viktigast. Det finns modeller som är speciellt framtagna för att begränsa ljusinsläppet, rama in fönstret eller endast komplettera vardagsrummets övriga inredning. I och med det stora utbudet av gardiner är det viktigt att välja rätt gardin för dina fönster. Takhöjden, fönstrets mått och väggens storlek har betydelse för vilka gardiner som kommer passa. Mät noga innan köpet och testa att rita upp hur det kan se ut för att få en bättre idé om hur slutresultatet kommer bli. Glöm inte att tänka på helheten och alla tillbehör för att resultatet ska bli bra.

Välj en stil som passar dig

För många är gardinens material, färg och snitt det allra viktigaste att ta hänsyn till. Tjockare tyg ger ett tyngre intryck än luftiga och tunna tyger. En rak gardin följer fönstrets och takets raka linjer, medan en gardin som formas runt fönstret istället mjukar upp linjerna. Enfärgat utgör ofta en bra bas för övrig inredning, medan mönstrade tyger tar plats och blir en inredningsdetalj i sig själv. Neutrala och naturnära färger skapar lugn i rummet, medan starkare färger sätter större prägel på hela vardagsrummet. Vad du väljer är främst en fråga om personlig stil. Nya gardiner är dessutom ett enkelt sätt att ändra stil i rummet.